Bloggbilde 2.jpg

Hei

Hei jeg heter Sigrid – velkommen til denne bloggen som handler om å forenkle livet.

Slik lager du en minimalistisk garderobe til barnet ditt

Slik lager du en minimalistisk garderobe til barnet ditt

Har barna dine mange klær? Bruker du masse tid på å lete selv om de har nok av alt? Er det fullt i gangen og i skuffer og skap?

Løsningen kan være å rett og slett minske omfanget på garderoben. Den amerikanske bloggeren Courtney Carver startet for noen år siden Project333 hvor hun kvittet seg med store mengder av klærne sin og til slutt stod igjen med en minimalistisk garderobe (også kalt capsule wardrobe) bestående av 33 plagg. Disse 33 plaggene skulle dekke alle behov for påkledning de neste tre månedene. Etter tre måneder skulle man gå gjennom garderoben på nytt og tilføre det man trengte til en ny sesong og ta bort det man ikke kom til å bruke de neste tre månedene.

33 plagg – mer enn nok

Høres 33 plagg lite ut? Trikset med å klare seg med få plagg er å ha en garderobe der plaggene kan kombineres. Du bør holde deg innenfor samme fargepalett og klærne bør ha en stil som gjør at de kan kombineres , på den måten får du mange antrekk.

Dette er absolutt overførbart til barnas garderober og kanskje er det til og med enda enklere å gjøre det med deres garderober enn med en voksengarderobe. Med de minste barna er det jo veldig greit, de har ingen oppfatning av hva de vil gå med og det er mamma og pappa som bestemmer hva de skal ha på seg. Når de blir litt større får de ofte noen få favorittplagg, utvalget trenger med andre ord ikke være stort for at de skal være fornøyde. Datteren min hadde en yndlingsgenser («den aller fineste pusegenseren») som hun gikk med så sant den ikke var skitten fra hun var to til hun var nesten fire år. Hun spurte etter den genseren hver eneste dag – egentlig kunne vi kanskje hatt to-tre eksemplar av samme genser og hun ville vært strålende fornøyd.

Du sparer tid

Min sønn på ett og et halvt er den første i vår familie som har fått en minimalistisk garderobe. Det er første gang noen av mine barn har en så liten klesmengde og jeg ser egentlig kun fordeler med det. Både kommodeskuffen og garderoben i gangen er blitt mye mer oversiktlig. Det går veldig fort å finne det vi skal ha og mannen min har også mye lettere for å finne fram enn før. Tidligere kunne han noen ganger be meg om å kle på sønnen vår fordi han ikke helt fant fram i systemet jeg hadde laget, nå finner han alt veldig greit selv.

Du sparer penger

Et annet aspekt ved å ha gått gjennom og ha et bevisst forhold til hva som er i barnas garderobe er at du sparer penger på å la være å handle. Når du vet hva de har – og at de har nok av alt er det egentlig ingen grunn til å gå ut og handle noe på en stund. Klarer du dette sparer du enormt med både tid og penger! Du vil selvfølgelig måtte kjøpe noe etter hvert som barna vokser og da er det utrolig tilfredsstillende å kjøpe noe fordi de trenger det og ikke bare fordi du hadde så lyst (og kanskje egentlig vet at hjemme har vi mange av akkurat dette fra før …).

 Du slipper å organisere deg i hjel

Kjenner du følelsen av å hele tiden rydde, sortere og organisere alle klærne og at du egentlig uansett hvor mange ganger du prøver å lage system og skape oversikt så ender du bare opp med å gjøre det samme om og om igjen? Og kjenner du følelsen av at du aldri helt får oversikt, selv om du prøver? Å redusere antallet klesplagg vil hjelpe betydelig på dette problemet. Barn vokser fra klærne sine og de må ha nye hvert år. Det innebærer mye sortering, oppbevaring og ikke minst innkjøp. Jo færre plagg du trenger å sortere for å lagre på loftet, gi til Fretex, gi til venner og bekjente som arv og så videre, jo mindre tid og plass vil klærne ta både mentalt og fysisk.

Du sparer miljøet

Klesproduksjon er svært ressurskrevende og gir store miljøutslipp, det kreves mye vann og kjemikalier for å produsere klær. Ved å ha færre klær sparer du miljøet fordi du bidrar til å redusere markedet for nye klær og fordi du forurenser mindre. Klærne du kjøper slipper fra seg kjemikalier mange ganger i vask før de er helt giftfrie.

Du sparer klesvask

Færre plagg gir mindre skittentøy. Her i huset (vi er mor, far og to barn i barnehagealder) vasker vi fire maskiner i uken og da tømmer vi skittentøyskurven helt. Det inkluderer klær, håndklær og sengetøy. Å vaske mindre sparer tid, miljø og lommebok.

Og skulle du ikke få det helt til med 33 plagg …

Courtney Carver sier at det å skape en capsule wardrobe ikke skal være en lidelse. Dersom du ikke får det til å funke med 33 plagg, lag din egen vri! Jeg tenker at poenget ikke er at det på død og liv være 33 plagg i garderoben, poenget er at du har oversikt og vet hva du har. At du slipper å bli overveldet av klesmengdene hjemme og at du slipper å drukne i rot og klesvask. Poenget er helt enkelt å redusere og forenkle – verken mer eller mindre. Det er du som bestemmer hvordan du vil gjøre det, og for noen fungerer det veldig godt med et helt konkret tall og en mal for hvordan det skal gjøres, mens andre må gjøre tilpasninger for å få det til å fungere.

Regler for capsule wardrobe

Når du skal velge ut hva som skal være med blant de 33 plaggene i garderoben er det noen plagg som teller med og andre ikke. Dette er Courtney Carver sine prinsipp for hva som skal være med i garderoben:

Dette teller du med:

Klær, yttertøy, smykker, tilbehør og sko

Dette holder du utenom:

Undertøy, nattøy, inneklær til hjemmebruk og treningsklær teller ikke med (med mindre treningsklærne brukes som hverdagsklær, da teller de med de og.)

Til barn (i alle fall til de minste) er ikke dette med smykker og tilbehør så veldig aktuelt. Jeg har valgt å holde dette utenom. Jeg valgte også å holde skiftetøyet i barnehagen utenom. Jeg har også talt todelte sett (for eksempel regnbukse og regnjakke) som ett plagg.

 Slik gjør du det

 • Skaff deg oversikt og finn frem alt av klær – tøm skap og skuffer, finn frem alle sko. Ligger noe i skittentøyskurven må det telles med, det samme gjelder dersom dere har skiftetøy i barnehagen eller på skolen

 • Legg klærne på et egnet sted hvor du har litt plass til å sortere – jeg brukte spisebordet i stuen

 • Sorter yttertøy og sko for seg og inneklær for seg

 • Bestem deg først for hva du ha av yttertøy og sko, dette vil være med på å avgjøre hvor mye inneklær du kan ha

 • Husk at duplikater er en luksus – vurder nøye hva du eventuelt trenger to av når det gjelder yttertøy og sko

 • Når du vet hvor mye sko og yttertøy barnet trenger, tell opp antallet. Alt skal telles med, sko, votter, luer m.m.

 • Trekk fra antallet yttertøy fra tallet 33 – nå vet du hvor mange inneklær du kan ha

 • Velg ut antall plagg fra bunken med inneklær

 • Legg klærne du ikke skal bruke de neste tre månedene i en kasse. Dersom du vet at det er plagg som ikke vil bli brukt igjen, gi dem bort eller selg dem med en gang. Da sparer du oppbevaringsplass og du slipper å gå gjennom dem på nytt senere.

 

Slik ble min ettårige sønn sin garderobe

Yttertøy

 •   1 vinterjakke

 • 1 vinterdress

 • 1 parkdress (vår/høst)

 • 1 par gummistøvler

 • 1 par overgangssko

 • 1 par vintersko

 • 1 par finsko

 • 1 ulldress (hel)

 • 2 ulldresser (todelt)

 • 1 strikkegenser

 • 3 par votter (1 par ullvotter, 1 par tykke vintervotter, 1 par regnvotter)

 • 2 luer

 • 1 sett med regntøy

 

Inneklær

 • 3 ullbodyer

 • 2 bomullsbodyer

 • 1 body til fint

 • 2 ullbukser

 • 3 joggebukser

 • 1 finbukse

 

Dette holdt jeg utenom: 5 plagg (2 bodyer og tre bukser) til skiftetøykurven, 2 pyjamaser, 6 par strømpebukser og sokker

 
Ettåringen sine inneklær - mer trenger han ikke.

Ettåringen sine inneklær - mer trenger han ikke.

 

Jeg hører gjerne fra dere dersom dere vil dele noen erfaringer. Noen som har prøvd eller vil prøve capsule wardrobe? Hvordan gikk det for dere som har prøvd det?

Vil du spare penger på mat og redusere matsvinn?

Vil du spare penger på mat og redusere matsvinn?

Slik reduserer du klesvasken

Slik reduserer du klesvasken