Bloggbilde 2.jpg

Hei

Hei jeg heter Sigrid – velkommen til denne bloggen som handler om å forenkle livet.

Slik reduserer du klesvasken

Slik reduserer du klesvasken

Drukner du i klesvask? Går vaskemaskinen i ett? Har du alltid klær du skal brette og klær som skal fordeles rundt i huset?

Det er ingen tvil om at klesvasken kan være noe av det som er mest arbeidskrevende i en husholdning og at det er noe mange familier bruker mye tid på. Lek ute, barn som søler under måltider, dusjing, trening og andre aktiviteter gjør at mengdene med vask fort kan hope seg opp.

Det finnes noen triks for å redusere mengdene en hel del. Det som kreves er litt bevissthet rundt hva som faktisk skaper de store mengdene med vask. Her er mine beste tips for å redusere klesberget:

Reduser mengden klær i skapet

Dersom du har færre klær, vil du måtte vurdere mer nøye hvor skitne klærne er og om du kan bruke dem en dag til. Det blir ikke så lett å kaste klærne automatisk til vask når du ikke har så mange av dem. Se over plaggene for å se om de har flekker og lukt på dem for å kjenne etter om de lukter greit. Dersom de er flekk- og luktfrie, bruk dem en dag til.

Glem tanken om at du må gå med noe nytt hver dag

Folk flest legger ikke merke til hva du går med fra dag til dag, og om de gjør det, hva så? Det er ingen skam i å gå med klærne flere dager på rad så lenge de er rene. Glem også ideen om å ha noe nytt på deg på hver fest du skal på – folk husker heller ikke hvilken kjole du gikk med på julebordet i fjor.

Ull er gull

Ull er selvrensende og naturlig smussavvisende. Dersom ullen ikke lukter eller har flekker trenger den ikke vaskes. Lukt kan luftes bort og flekker kan flekkvaskes – det er ofte ikke nødvendig å vaske hele plagget. Faktisk så blir ull rent ved lufting. Å bruke ullklær er noe av det som kan redusere mengden klesvask aller mest. Siden ullklærne ikke må vaskes så ofte trenger du heller ikke så mange klesplagg. Dermed er det å investere i ullklær også med på å redusere mengden klær i garderoben.

Bruk små håndklær

Vurder hvor stort håndkle du trenger for å tørke deg etter et bad eller en dusj. Trenger du et stort badelaken eller kan du klare deg med et lite eller mellomstort håndkle? Håndklær er store tekstiler og tar masse plass i skittentøyskurven, det er mye vask å spare på å redusere her! Alternativt kan man også kjøpe seg tynne bomullshåndklær, det vil også redusere volumet i skittentøyskurven.

Bruk badehåndklærne om igjen

Et bade/dusjhåndkle bør i følge ekspertene byttes 1-2 ganger i uken, litt avhengig av hvor ofte du dusjer og hvor skitten du er. Det er altså mye vask å spare på å ikke stadig forsyne seg med nye håndklær. Sørg for å ha gode oppheng så du vet hvilket håndkle som er ditt.

Bruk smekke på små barn

Har du små barn som griser mye når de spiser anbefaler jeg å bruke det jeg kaller «smekkejakke», altså smekke med ermer. Ettåringen vår bruker det til alle måltider og under smekken er han alltid ren og tørr etter å ha spist. Å bruke smekke sparer oss for uendelig mye vask!

Flekkvask klærne

Vurder om hele plagget du skal vaske er skittent eller om det er nok å bare vaske av flekkene. Å ikke vaske hele plagget øker varigheten betydelig. Dette er kanskje spesielt viktig å tenke på når det gjelder klær som er impregnert og har høy vannsøyle. Vannsøylen i et plagg vil reduseres for hver vask og dersom du bare flekkvasker barnas jakker og dresser beholder de sine tekniske egenskaper mye lenger. Regntøy kan også med fordel bare skylles av eller vaskes av med en klut.

Luft klærne

Både ull og bomull kan luftes. Vurder om plagget er så skittent at det trenger vask eller om lufting er nok. Kjør eventuelt lett skitne klær på et kort oppfriskningsprogram eller dampprogram hvis maskinen din har dette.

Invester i større vaskemaskin

Dersom du skal kjøpe deg ny vaskemaskin, vurder om du skal kjøpe deg en som tar rundt 10 kilo tøy. Dette vil ikke redusere mengden skitne klær såklart, men det reduserer antall vask du må kjøre betydelig og det er på den måten arbeidsbesparende.

Lag deg en vaskerutine

Unngå å la klesvasken hope seg opp. Den kan lett bli til et uoverkommelig berg om man ikke tar den jevnlig. Selv vasker jeg meg gjennom alt skittentøyet en dag i uken, da kjører jeg fire maskiner på en dag. Det hender at jeg må vaske i tillegg til det ved behov, men stort sett holder det med fire maskiner. Bretting av klær kan du gjøre foran tv-en eller sammen med ungene. Femåringen min synes det er veldig gøy å øve seg på å brette kluter og å legge sine egne klær i skuffene sine.

Har du andre tips til hvordan man kan redusere mengden klesvask? Del dem gjerne i kommentarfeltet. God vask!

Slik lager du en minimalistisk garderobe til barnet ditt

Slik lager du en minimalistisk garderobe til barnet ditt