Bloggbilde 2.jpg

Hei

Hei jeg heter Sigrid – velkommen til denne bloggen som handler om å forenkle livet.

Åtte gode råd mot kjøpesug

Åtte gode råd mot kjøpesug

Ønsker du færre ting i huset, mer fornuftig bruk av tiden din og din mentale kapasitet? Her får du mine åtte beste tips.

Et viktig ledd i det å skaffe seg bedre oversikt og leve med færre ting, er å ikke skaffe seg mange nye ting. Dersom du rydder opp og får det luftigere hjemme, fylles det fort opp igjen dersom du ikke tar grep og endrer noen gamle vaner. Jeg kan ikke si at jeg noensinne har vært den verste shopperen, men før jeg bestemte meg for å rydde opp og leve enklere, kjøpte jeg likevel for mange ting. Jeg kjøpte flere ting enn jeg trengte.

Og jeg kjente stadig mer på at det hadde gått inflasjon i tingene. Jeg kunne skaffe meg det jeg ville ha, når jeg ville ha det. Alt var tilgjengelig, jeg hadde både økonomi og anledning til å stadig skaffe meg noe nytt. Jeg kjente at jeg lengtet tilbake til barndommen og slik det var før. Til den tiden da vi faktisk nettopp kjøpte ting fordi vi trengte dem, og ikke bare fordi vi hadde lyst.

 
Når vareutvalget er stort og butikkene mange, kan resultatet bli stort kjøpesug hos den enkelte.
 

I min barndom på 80-tallet var det vanlig at barnefamilier hadde stram økonomi. Det hadde min familie også. I oppveksten hadde jeg det jeg trengte av klær eller sko, men ikke så mye mer. Jeg husker at jeg slet hull på sko og dongeribukser, og at jeg sparte lenge for å kunne kjøpe meg en Levis-bukse. Jeg satte mer pris på det jeg hadde den gangen, og det var stas å få noe nytt fordi det var såpass sjelden.

Men tilbake til nåtiden. I tillegg til å kjøpe litt for mange ting, brukte jeg mye tid på å tenke på hva jeg hadde lyst på. Jeg researchet nye produkter, sammenlignet priser, googlet og surfet i nettbutikker. Alt dette tok mye tid og plass i hodet, og jeg kjente at jeg hadde lyst til å bruke denne tiden og plassen til andre ting. ( Jeg sammenligner fremdeles priser og gjør research hvis jeg skal ha noe nytt nå, men siden jeg handler mindre tar det mindre tid. Jeg går heller ikke rundt og tenker på ting jeg har lyst på hele tiden)

For å endre dette, tok jeg en del grep. Her er mine åtte beste tips basert på de endringene jeg har gjort.

Skaff deg oversikt over det du har

Det er ingenting som kurerer kjøpesug som å vite hva du har. Tar du en ryddesjau for eksempel i klesskapet ser du for det første hvor store mengder med klær du faktisk har. Dersom du tar jobben med å rydde ut alt du ikke bruker, er du kanskje ikke like tilbøyelig til å fylle opp like fort på nytt. Har du ikke tid til å ta den store ryddejobben nå, hjelper det også om du bare kikker og blar litt i klesskapet for å få sånn noenlunde oversikt. Dette gjelder selvfølgelig også for alle andre kategorier av ting du har.

 
Å vite hva du har er en god kur mot kjøpesug.
 

Bruk handleliste når du handler

Å bruke handleliste er nyttig ikke bare når det gjelder mat, men også klær og andre ting du trenger. Før en ny sesong kan du for eksempel gå gjennom vår-og sommerklærne dine og rydde ut og samtidig skrive liste over hva som mangler. Til ungene kan du gå gjennom eventuelle arveklær du har på loftet og prøve klærne de har i garderoben nå. Varer de en stund til eller skal de ha nye? Så kan du supplere med det dere trenger til kommende sesong. På den måten bygger du garderobene deres på en fornuftig måte uten å la impulsene og suget føre deg av gårde.

Lei eller lån det du trenger

Tenk igjennom om du faktisk må kjøpe noe nytt eller om det er noe du kommer til å bruke såpass sjelden at du kan låne det av en nabo, familie eller venner. Vi låner for eksempel steketakke av min svoger eller svigermor hvis vi trenger det. Det er kun et par ganger i året vi har bruk for den. Jeg har også lånt reisetrille og reiseveske til barnevogn av en venninne da jeg skulle på Sydenferie.

 
Å låne eller leie ting i stedet for å kjøpe ting er godt for miljøet og lommeboken.
 

Har du tenkt på hvor sjelden du får brukt finkjolene dine for eksempel? Det gjelder særlig de riktig fine kjolene vi går med i bryllup. De blir kanskje bare brukt en eneste gang og koster gjerne tusenvis av kroner. Nå finnes det et firma i Oslo, Fjong, som leier ut klær. Prisene inkluderer forsikring og rens og de sender over hele landet. Hadde jeg visst om det da jeg skulle i bryllup til min bror for to år siden, hadde jeg brukt dem. I stedet kjøpte jeg den nydeligste selskapskjole som kostet 3000 kroner og som nå bare henger i skapet etter en gangs bruk. Det er ikke god ressursbruk eller økonomi i den typen kjøp.

Unngå reklame

En av de første tingene jeg gjorde da jeg skulle endre handlevanene mine var å stoppe reklamen i postkassen og i innboksen min. Det innebar at jeg klistret et “Uadressert reklame Nei takk”-klistremerke (kan bestilles gratis hos Naturvernforbundet) på postkassen min. I tillegg meldte jeg meg av mange titalls nyhetsbrev som kom på e-post.

Vurder i tillegg hvor mye tv-reklame du vil utsette deg for. Kan du droppe kanaler med reklame eller gå og gjøre noe annet i reklamepausene? Jeg setter tv-en på lydløs når det er reklame eller så bruker jeg pausen til å få svart på meldinger, ta ut av oppvaskmaskinen eller noe annet som er mer nyttig enn å se reklame.

Finn ut hva du ikke kan unnvære

Det kan være vanskelig å unngå alle former for kjøpeimpulser helt. Ett av mine forbilder blant bloggere, Rachel Jonat eller The minimalist mom som bloggen heter (en blogg jeg for øvrig virkelig varmt kan anbefale), skrev i ett av sine innlegg om å shoppe mindre at man skulle kutte ut ukeblader (av typen moteblader og livsstilsmagasiner) fordi de inneholdt så mye reklame. Som lest, så gjort. Jeg avbestilte mitt abonnement på KK – men endte bare opp med å kjøpe en masse ukeblader i løssalg i stedet.

Jeg elsker klær og vil gjerne følge med på motebildet, så selv om det innebærer å lese et magasin med en del reklame og masse forbruksimpulser så er det noe jeg ikke kan kutte ut. Det ble som å ta krydderet ut av livet. Selv om jeg leser det bladet har jeg likevel god kontroll på kjøpesuget mitt – siden jeg totalt sett leser så lite reklame og nå faktisk vet hva jeg har i skapet. Finn ut hva du ikke kan unnvære og hva som gir deg glede - dropp resten.

Si nei til å bli medlem av butikkenes kundeklubber

Du vet hva det innebærer å være med i en kundeklubb – da får du sms-er og nyhetsbrev som skal få deg til å handle mer. Vurder om du skal takke nei til dette når du blir spurt i butikken. Ok, jeg må innrømme at jeg noen ganger melder meg inn hvis jeg kan få 25 prosent på hele kjøpet for eksempel, men da melder jeg meg fort ut igjen etterpå. Har ikke butikken noe å tilby annet enn at de vil at jeg skal bli medlem, takker jeg alltid nei.

Finn andre aktiviteter enn å gå i butikker

Hvis du har for vane å gå og kikke mye og oppholde deg på kjøpesenter som underholdning eller som en fritidsaktivitet, er det fort gjort å handle mer enn du trenger. Gå og kikk og kjøp når du har behov for noe, men ikke gi kjøpesuget ditt konstant næring med nye shoppingimpulser. Dette gjelder selvfølgelig nettbutikker og. Jo mer du kikker på, jo mer får du lyst på. Finn andre ting å gjøre i stedet. Jeg synes for eksempel biblioteket er en helt super plass å gå med datteren min på en lørdag. Der får vi mange nye impulser og når vi kommer hjem med en bunke bøker vi har lånt, kjennes det som at vi har fått noe nytt i hus.

 
Et godt råd mot kjøpesug er å gjøre noe annet enn å gå i butikker. Gå for eksempel på biblioteket i stedet.
 

Og hvis du bare MÅ kjøpe noe …

Alle ønsker seg noe nytt en gang i blant. Spesielt er det kjekt i forbindelse med en ny sesong, høytider eller ferier. Hvis du vil ha følelsen av å ha skaffet deg noe nytt uten å fylle opp huset med flere ting, kjøp noe du kan bruke opp. Det kan være ekstra god kaffe, en dusjsåpe eller en blomsterbukett. Da får du noe nytt og friskt inn i huset uten at du har kjøpt enda en ting som skal plasseres og oppbevares.

Hva er dine beste råd mot kjøpesug? Del gjerne erfaringene og tankene dine i kommentarfeltet.

 

 

Er du klar for en real ryddeutfordring?

Er du klar for en real ryddeutfordring?

Vil du spare penger på mat og redusere matsvinn?

Vil du spare penger på mat og redusere matsvinn?