Bloggbilde 2.jpg

Hei

Hei jeg heter Sigrid – velkommen til denne bloggen som handler om å forenkle livet.

Er du klar for en real ryddeutfordring?

Er du klar for en real ryddeutfordring?

Vil du komme i gang å rydde med en effektiv ryddemetode? Da kan du ta en 30 dagers ryddeutfordring.

Det finnes mange ulike ryddemetoder, og en av dem er å kvitte seg med et visst antall ting hver dag. Inspirert av de amerikanske bloggerne Ryan Nicodemus og Joshua Fields Millburn (som til sammen utgjør duoen bak bloggen the minimalists) fant jeg ut at jeg skulle gå i gang med 30 days minimalism game eller 30 dagers ryddeutfordring på norsk. Det går ut på å kvitte seg med en viss mengde ting hver dag i en hel måned, en ting den første i måneden, to ting den andre, tre ting den tredje - til du kommer til 30. Da har du til sammen kvittet deg med knapt 500 ting.

Formålet med metoden er å komme i gang med å rydde. Det er en treningssak å bli kvitt ting, det er som en muskel man må øve opp. Det smarte med denne metoden er at terskelen for å begynne er ganske lav, en ting er jo overkommelig. To ting også. Etter hvert blir det mer krevende, men da har man også øvd litt.

En annen ting er at utfordringen er lagt opp som en konkurranse - du kan finne en venn, kollega eller et familiemedlem å gjøre det sammen med. Den som holder ut lengst vinner. Dersom begge klarer det helt til slutten av måneden, har begge vunnet. De som er med på utfordringen kan dele bildene sine på Instagram under #minsgame.

I mangel av noen å konkurrere mot, bestemte jeg meg for å prøve dette på egenhånd – og gikk på med friskt mot den 1. januar. Det er ikke så mange regler for dette opplegget. Du kan kvitte deg med alt mulig, men the minimalists sier at alt, uansett om du har bestemt deg for å gi bort, selge eller kaste tingene, skal være ute av huset og ute av livet ditt ved midnatt hver kveld.

Det siste tenker jeg er et helt uoverkommelig krav med mindre du skal kaste alle tingene du finner i restavfallet. Det er de færreste som kan kjøre til Fretex eller bossplassen hver dag, og skal du selge noe tar det som regel mer enn en dag å få det solgt. Så den biten av utfordringen så jeg bort i fra, jeg tenkte at jeg samler opp alt og så får jeg kvitte meg med det når måneden er gått. Jeg var jo også litt nysgjerrig på å se hvor mye det faktisk ble til sammen.

Slik gikk det:

Uke 1

Jeg leter hovedsakelig i skapet på vaskerommet etter ting denne uken. Jeg har allerede ryddet der fra før, men det er over et halvt år siden. Jeg finner nesesug til baby, en ødelagt barnebok og et babyhåndkle vi ikke bruker lenger.

Jeg finner også ting jeg har lett etter lenge (brodder og solbriller) og får gått gjennom alle vaskemidlene mine. Jeg konstaterer at de er lite i bruk (jeg bruker mest mikrofiber), men bestemmer meg for å gjøre en innsats for å bruke dem opp så jeg kan frigjøre litt plass.

Vi tar en langhelg og reiser til byen dag tre til seks denne uken og jeg kommer derfor bakpå med ryddingen. Jeg er likevel ved godt mot og i bilen på vei til byen sitter jeg og planlegger hva jeg skal kvitte meg med. Foreløpig synes jeg det går greit, og så kjennes det jo så bra å få gått gjennom skapene sine! Jeg får og ryddet og systematisert litt i samme slengen når jeg er inne og leter etter noe å kvitte meg med.

Mens vi er i byen forteller jeg om utfordringen til familien og min mor blir umiddelbart engasjert, dette vil hun også være med på! Vi går inn på #minsgame på Instagram for å følge konkurransen der. Det er underholdende og interessant å se hva folk kvitter seg med og hva de skriver om tingene som skal ut.

En skulle kaste fire gamle innspillingskassetter. Mange kvitter seg med toalettartikler og klær. Gammel elektronikk og julepynt er også noe av det folk vil ha ut. Det er fascinerende å se alle tingene og ikke minst er det stilig å se at det er folk fra så mange forskjellige land som driver med dette, det er tekster på både fransk, svensk, nederlandsk, tysk, tyrkisk og flere andre språk. Det kjennes nesten som en global ryddebevegelse.

 
Noe av resultatet av min mors deltakelse i ryddeutfordringen. Her en plate med glassting, dekorativt, ikke sant?  Foto: Trude Haug

Noe av resultatet av min mors deltakelse i ryddeutfordringen. Her en plate med glassting, dekorativt, ikke sant?

Foto: Trude Haug

 

Uke 2

Jeg starter som sagt uken med å være bakpå etter langhelgen og kjenner at det er litt tungt å skulle gå i gang. Jeg må finne 25 ting denne dagen. Jeg fortsetter på vaskerommet og finner blant annet et feiebrett (vi trenger ikke to), en tørkesnor, et par gummihansker med hull i, maurmiddel, en sprayflaske og en gammel lakkrefresher . Det fine med denne ryddemetoden er at man må se veldig kritisk på det man har for å komme opp i riktig antall ting. Presset gjør at du anstrenger deg mer enn du kanskje ellers ville gjort. Det er fascinerende hvordan jeg hele tiden kan gå nye runder i samme rom – det er som å skrelle av lag på lag.

En annen ting jeg liker med denne ryddemetoden er at den er avgrenset. Det er ikke snakk om å rydde et helt rom eller en hel kategori med ting, du stopper når du har funnet det antallet med ting du skal ha den dagen. Du har altså på den ene siden press på deg – og på den annen side kan du bli ganske fort ferdig med dagens ryddeøkt. Når du har funnet det du skal ha, kan du gi deg.

Jeg rydder enda en runde på badet denne uken. Jeg finner blant annet en reisetannbørste jeg aldri bruker, en ødelagt kam og to håndkremtuber jeg ikke liker. Det begynner å bli relativt tomt for ting å renske ut i huset, så jeg må være kreativ. Jeg vet at for å finne nok ting må jeg egentlig opp på vårt uisolerte loft, men det sitter langt inne. Der er det mørkt og kaldt og det er minusgrader ute så jeg vet at det vil bli ubehagelig å stå der.

Jeg kommer på at jeg kan gå gjennom kulepennene mine og finner hele 18 stykker som ikke virker. Jeg går også gjennom permene mine med papirer. Jeg bestemmer meg for at ti ark skal telle som en ting og rensker ut 80 ark.

Jeg kommer også på at jeg kan rydde ut i kjøleskapet og ta enda en runde i kjøkkenskapene – selv om alt der er ganske gjennomryddet. Jeg finner en gammel tranflaske, en eldgammel flaske med hjemmelaget vin, noen vareprøver på drops jeg ikke liker. Jeg kaster også noen utgåtte matvarer fra frysen.

Min mor sender meg bilder daglig av alt hun rydder. Hun har fått blod på tann sier hun. Hun har en finerplate hun legger alt hun skal kvitte seg med oppå, og sorterer tingene etter kategori, julepynt, påskepynt, glassting og så videre. Bildene er artige og fine.

Mot slutten av uken, den 13. dagen, kjenner jeg at det begynner å bli tøft. Det har gått to uker, men jeg vet at flesteparten av tingene jeg skal finne gjenstår. Fra nå av blir det bare mer og mer for hver dag. Hvis jeg utsetter ryddingen til etter at barna er lagt, er det krevende å finne dagens antall med ting. Jeg begynner å forstå rekkevidden av begrepet ryddeutfordring, dette krever stayerevne og innsatsvilje.

 
Min mors ting igjen - ryddeutfordringen ga virkelig resultater ! Her er temaet smykker.  Foto: Trude Haug

Min mors ting igjen - ryddeutfordringen ga virkelig resultater ! Her er temaet smykker.

Foto: Trude Haug

 

 Uke 3

Jeg holder fremdeles ut og rydder videre. En del dager henger jeg etter fordi jeg av ulike grunner ikke får ryddet det jeg skal den dagen. Da kjennes det ekstra tungt å gå i gang. Siden det er så kaldt ute, unngår jeg i det lengste å gå opp på loftet. Jeg tar en ny rydderunde på kjøkkenet og finner noen ting der. På min datters rom finner jeg og en god del ting - bøker, tusjer, blader, hårbøyler. Noe av det har vi avtalt at jeg kan kaste, andre ting plukker jeg mens hun sover.

Jeg greier å holde meg unna loftet helt til dag 19, da må jeg til pers. Der er det naturlig nok mye å ta av - kjøkkenutstyr, syltetøyglass, bøker. Det er kaldt å stå der oppe og jeg går ned når jeg blir så kald på hendene at jeg ikke klarer mer.

Jeg klarer å finne enda litt mer i huset, noen gamle julehefter, en ødelagt kleshenger, min datters joggesko som hun er vokst fra, en utslitt strømpebukse.

Det er veldig tungt å komme i gang med ryddingen hver eneste dag denne uken, utfordringen har vart lenge og det røyner på. Men det er litt som med en god treningsøkt, jeg gruer meg til å begynne og etterpå kjenner jeg meg superfornøyd og stolt over at jeg klarte det enda den gang.

 
Bilde nummer tre i serien om min mor og ryddeutfordringen - rot blir vakkert når det stilles ut på denne måten.  Foto: Trude Haug

Bilde nummer tre i serien om min mor og ryddeutfordringen - rot blir vakkert når det stilles ut på denne måten.

Foto: Trude Haug

 

 Uke 4

Jeg rydder på loftet denne uken, men kommer ikke i mål med antall ting. Å stå på loftet er knallhard jobbing. Det er kaldt og dårlig belysning, jeg bruker hodelykt og må delvis stå bøyd under et skråtak. Jeg finner enda flere ting, men innser også at her er det mye sentimentale gjenstander som ikke kan ryddes i en fei. Her er brev, fotografier, gamle skolebøker og annet som jeg vil trenge tid på å gå gjennom.

Jeg tar en ny runde i huset og skreller bort enda litt mer, noen gamle papirer og oppskriftshefter. Det slår meg at jeg er en rydder av den langsomme typen, jeg trenger tid for å kunne kvitte meg med ting. Avgjørelsene må ofte modne litt før jeg er klar. Det er også greit, jeg går heller de rundene enn å forhaste meg.

Uke 5

Den siste uken får jeg ikke gjort noe. Jeg reiser bort i helgen og resten av uken har jeg syke barn som er hjemme fra barnehagen og selv får jeg lumbago. Jeg tenker at dette kvalifiserer som sykemelding og vil gjerne ta igjen dagene når vi er friske igjen. Jeg har ikke lyst til å gi meg før prosjektet er fullført.

Jeg fullfører prosjektet i midten av februar. Da tar jeg en sjau og rydder ut leker jeg og min datter har blitt enige om at hun ikke bruker lenger. Jeg går opp på loftet igjen og leter etter flere ting å ta av. Jeg ligger etter med 120 ting, så det er bare å stå på. Heldigvis finner jeg en pose med nesten 40 bittesmå babysokker, det hjelper veldig. Jeg finner også noen bøker og gamle brosjyrer.

Jeg går igjennom sommerklærne til både meg og datteren min og finner ti plagg jeg vet er for små eller som ikke vil bli brukt.  Jeg går også gjennom to kasser med sentimentale gjenstander min mor har kommet med, og rydder ut noen gamle kort og en del skolebøker. Utfordringen er gjennomført. På overtid vel å merke, men jeg kjenner meg fornøyd. Jeg har overvunnet meg selv og fått mer luft i huset.

 
Her er resultatet av ryddeutfordringen for meg - 500 ting på ett brett!

Her er resultatet av ryddeutfordringen for meg - 500 ting på ett brett!

 

 Oppsummering

  • En effektiv, og samtidig krevende ryddemetode. Effektiv fordi du får press på deg, skal du henge med så du grave litt dypere, rense ut litt mer og med litt hårdere hånd mer enn du kanskje synes er behagelig. Du får også kvittet deg med utrolig mange ting – 500 er en betydelig mengde.

  • Krevende fordi det etter hvert som dagene går blir mange ting du skal finne hver dag og fordi tretti dager er ganske lang tid.

  • Jo mindre du har ryddet fra før, og jo mer du har å ta av, jo bedre egnet vil jeg si denne metoden er. Dersom skuffer og skap bugner av ting, er det lettere enn hvis du må opp på et kronglete kaldt loft eller ned i en mørk kjeller du kvir deg for å stå å jobbe i. Jeg hadde ryddet i huset fra før – det hadde vært mye mer å ta av hvis jeg ikke hadde gjort det.

  • Skal du rydde loft eller kjeller passer denne utfordringen bedre på våren eller om sommeren.

  • Metoden passer også godt til ryddere som rydder veldig fort, tar raske avgjørelser og kanskje generelt ikke er så sentimentale når det gjelder ting.

     

Hva tenker du? Er dette en metode du kunne tenke deg å bruke? Eller har du allerede erfaring med denne typen ryddemetoder? Legg gjerne igjen en kommentar.

Det er vår! Slik gjør du garderoben din minimalistisk

Det er vår! Slik gjør du garderoben din minimalistisk

Åtte gode råd mot kjøpesug

Åtte gode råd mot kjøpesug