Bloggbilde 2.jpg

Hei

Hei jeg heter Sigrid – velkommen til denne bloggen som handler om å forenkle livet.

Har barna dine for mange leker?

Har barna dine for mange leker?

Lurer du på hva du skal gjøre med alle lekene til barna dine? Er det for mange av dem uten at du helt vet hvordan du skal håndtere det?

Et gjennomsnittlig norsk barn har 600 leker, ti ganger mer enn barn hadde på sekstitallet. Jeg har aldri talt over hvor mange leker mine barn har, men det er for mange. De har flere leker enn de leker med, og jeg driver stadig og funderer på hvordan jeg skal begrense antallet og ikke minst begrense strømmen av leker inn i huset.

Kvitt deg med overflødige leker

Skal du begrense mengden, er det bare å brette opp ermene. Spørsmålet er om du skal gjøre det sammen med ungene eller «over hodet» på dem. Mitt største forbilde blant bloggere, canadiske Rachel Jonat som driver bloggen The minimalist mom skriver i sitt innlegg The cure for too many toys at hun og mannen konsekvent rydder ut i barnas leker uten at de vet om det eller har noen innflytelse på hva som blir valgt bort.

Hun observerer barna og hva de leker med, og rydder vekk det som bare står og samler støv. Personlig har jeg gjort litt begge deler. Med minstemann på snart to år sine leker er det jo greit, jeg rydder ut det han er vokst i fra og det som det ser ut til at han ikke leker med mer. Jeg sparer ikke på dem (kanskje med noen få unntak) til eventuelle barnebarn.

Dialog med barna

Når det gjelder femåringen vår sine ting, har jeg i stor grad latt henne bestemme. Jeg synes det er greit å ha henne med på en dialog hvor vi diskuterer hva hun egentlig leker med. For meg er det viktig at hun trener på denne typen tenking.

Resultatet av disse rundene er at hun ikke alltid vil kvitte seg med så mye, så det hadde kanskje vært mer effektivt der og da å gjøre det selv. Men jeg ser at hun har lært seg prinsippet med en ting inn – en ting ut til en viss grad, for hun er ofte villig til å kvitte seg med noe gammelt når hun får noe nytt.

Så lenge vi jevnlig har noen runder på dette med lekene er det alltid noe som forsvinner ut, så får det heller være at det går litt seint. Blir det for fullt må jeg ta grep, men enn så lenge har vi mengden på rommet hennes noenlunde under kontroll.

En ting vi av og til gjør, er å sette leker hun ikke bruker på loftet. Noen ganger savner hun dem og da tar vi dem ned igjen, men ofte finner hun ut etter at de har stått der en tid at hun ikke trenger dem lenger.

For et par uker siden var vi med på et bruktmarked og da hadde hun valgt ut noen ting som kunne selges. Hun solgte ting for 150 kroner og fikk hundre kroner til egen disposisjon. Femti kroner måtte hun putte på sparegrisen. Hun kjøpte seg en klistremerkebok for pengene og var strålende fornøyd. På den måten fikk hun litt belønning for å rydde. Hun lærte også at det å kvitte seg med noe gir penger i kassen og kan omsettes i noe mer aktuelt.

Bytt ut lekene jevnlig

En metode som er velkjent for å slippe å ha så mange leker fremme, er å bytte lekene ut jevnlig. Det vil si at du ikke har alle fremme til enhver tid, men at du bare har noen leker fremme om gangen. Da får barna følelsen av at lekene er litt nye når de blir tatt frem igjen.

I følge The Telegraph viste en undersøkelse gjort i USA i 2017 at barn som ikke har for mange leker å leke med om gangen, klarer å leke mer kreativt med de lekene de har. De finner flere bruksområder for hver leke og de leker med dem over lengre tid.

Jeg må innrømme at jeg aldri har vært så veldig god på dette med å bytte ut leker. Jeg har gjort det par ganger, men aldri så systematisk og konsekvent. I skrivende stund holder jeg på å forberede en reduksjon av lekene i stuen. Når ungene kommer hjem fra barnehagen på fredag vil antall leker i stuen være redusert.


 
Løsningen på for mange leker: bytt ut lekene jevnlig. Toåringen min har disse to kosedyrene å leke med akkurat nå.

Løsningen på for mange leker: bytt ut lekene jevnlig. Toåringen min har disse to kosedyrene å leke med akkurat nå.

Fire leker fikk bli igjen på leketeppet. De andre er pakket bort midlertidig.

Fire leker fikk bli igjen på leketeppet. De andre er pakket bort midlertidig.

 

Strømmen inn

Jeg kjøper ikke særlig mange leker. Det er svært sjelden vi har gått i lekebutikken for å kjøpe noe splitter nytt. De lekene vi kjøper, finner vi på bruktmarked. Her har vi noen ganger kjøpt en del, men med ett eller to besøk på bruktmarked i året er det likevel ikke all verdens store mengder. Sist gang vi var på bruktmarked fikk ungene velge seg en ting hver.

Ellers er det stort sett ved to anledninger det kommer leker i hus hos oss, og det er til jul og bursdager. Da får de jo en hel del. Jeg og samboeren min har to søsken hver og barna våre har tre besteforeldre, altså en normalt stor familie.  Vi snakker altså ikke ubeskrivelige mengder, men nok til at vi må jobbe litt for å få plassert tingene. Jeg telte over de nye lekene ungene fikk julen 2018 og kom til cirka 40 nye ting. Jeg hadde allerede tatt en god rydderunde før jul for å få ut litt leker, men vi måtte rydde enda litt til for å få plass til det nye som kom inn.

Gavestrømmen fra venner og familie

Så hva kan du gjøre med gavestrømmen? Rachel Jonat arrangerer gavefrie burdagsselskap til sine barn. Det blir litt hard core for min del, jeg synes det er vanskelig å skulle nekte mine barn det gavedrysset de får på bursdagen. Da jeg var barn, ga vi hverandre penger i bursdagsgave, det husker jeg at jeg synes var helt greit.

En annen ting det går an å gjøre for å redusere gavestrømmen noe, er å ønske seg opplevelser til barna. Konserter, teater og andre kulturopplevelser er jo veldig konkret. Jeg ser for meg at dette er lettest å ønske seg av familiemedlemmer siden det jo kan koste en del. Jeg kommer nok til føre dette opp på ønskelisten til mine barn julen 2019. Men det går jo også an å lage til en opplevelse hjemme. I siste nummer av Foreldre & Barn (NR 3/2019) har de bursdagsspesial som tema og der foreslår de faktisk at man kan gi bort en filmkveld eller bakekveld.

Rachel Jonat sier også at du må begynne med deg selv. Hvis du er veldig opptatt av ting, snakker mye om ting og tar ungene ofte med på kjøpesenteret, ja, så blir de og opptatt av ting. Hun har et poeng, og samtidig tenker jeg at det finnes en gyllen middelvei her. Nye ting innebærer nye impulser og ungene vokser jo fra lekene sine, så helt som en munk er det jo ikke mulig å leve. Men at det nok ikke er så veldig mange ting de egentlig trenger, det er jeg ganske overbevist om.

Hva gjør du med lekene til barna dine? Har du en ryddestrategi? Og hva tenker du om gaver? Har du noen erfaring med å gi penger eller opplevelser, eller er det ting som gjelder? Legg gjerne igjen en kommentar!

 

Ny sesong - nye muligheter! Slik selger du dine brukte ting på nett

Ny sesong - nye muligheter! Slik selger du dine brukte ting på nett

Slik kaster du tingene dine uten å kaste

Slik kaster du tingene dine uten å kaste