Bloggbilde 2.jpg

Hei

Hei jeg heter Sigrid – velkommen til denne bloggen som handler om å forenkle livet.

Tre gode grunner til å rydde i garderoben - og fire hindre du kan møte på veien

Tre gode grunner til å rydde i garderoben - og fire hindre du kan møte på veien

Når du skal rydde i garderoben (ja, når du skal rydde generelt) kan du møte på en del psykisk motstand hos deg selv. Jeg tenker at det kan være greit å være bevisst på tankene og følelsene som kan oppstå slik at du klarer å overvinne denne motstanden og likevel kommer i mål med det du har satt deg fore, nemlig å få bedre oversikt og kontroll på hva du har i skapet ditt.

Når du skal få oversikt, bør du ta alt ut av skapene og samle det du har av klær på ett sted. Å se alle klærne samlet kan være ubehagelig, fordi du blir fysisk konfrontert med alt du har. Samtidig er det effektivt, fordi det da går opp for deg hvor mye du faktisk eier kanskje uten at du egentlig helt var klar over det. For er det mye lettere å kvitte meg med ting når jeg ser den totale mengden, da virker det plutselig veldig fornuftig å skulle kvitte seg med noe.

Les også: Det er vår! Slik gjør du garderoben din minimalistisk

Bomkjøp

En av de vanligste grunnene til at vi ikke liker å kvitte oss med ting er at vi ikke liker å kjenne på at vi har gjort feil, nemlig kjøpt noe som av ulike årsaker ikke har blitt brukt. Kanskje hadde ikke plagget den kvaliteten du forventet. Kanskje ergrer du deg over at du ikke tok deg tid til å prøve plagget eller tenke godt nok igjennom om du virkelig trengte det. Kanskje ga du etter for en impuls eller kjøpesug fordi du trengte trøst eller kjedet deg. Kanskje ergrer du deg over alle pengene du har brukt og synes at det av den grunn kan være vanskelig å kvitte seg med plagget. Uansett årsak kan det vekke ubehag å kjenne på dette når vi ser bomkjøpene på nytt.

Endring i vekt

Dersom du har gått uønsket opp eller ned i vekt er det også noe du blir konfrontert med når du ser klærne dine. Du vil antagelig ha en del klær som ikke passer lenger og du kan komme til å tenke på hvorfor det er blitt slik. Kanskje må du prøve en del av plaggene for å finne ut om du skal beholde dem eller ikke. Å bli konfrontert med figuren og kroppen sin på denne måten kan være vanskelig fordi det gjerne tvinger deg til å tenke over situasjonen.

Krevende å ta valg

Når du skal rydde i garderoben blir du stilt overfor en endeløs rekke med avgjørelser som må tas. Skal jeg beholde denne genseren eller skal jeg kvitte meg med den? Jo flere plagg du har, jo flere valg må du ta. Og det å ta valg, det krever noe av deg. Det krever mental energi og besluttsomhet  –  det koster noe.

Følelser og minner

Klær kan ha sentimental verdi. Det kan ofte være mange følelser og minner knyttet til klær – du kan forbinde dem med en spesiell periode i livet eller en spesiell situasjon. Du kan ha gode minner og følelser knyttet til kjøpet eller til giveren av plagget dersom du har fått det i gave. Ofte kan det være følelsene som til syvende og sist holder deg igjen, fordi det kjennes som at det å gi slipp på selve plagget også innebærer å gi slipp på noe fint, noe du gjerne vil beholde.

Alt dette kan være hindre som holder oss fra å rydde opp, men belønningen venter. Hva er gevinsten med å gå gjennom garderoben?

Leve her og nå

Jeg tror all rydding handler om en slags renselsesprosess, og ikke minst handler det om å leve i nuet. Når du rydder i klesskapet ditt tar du stilling til hva slags klær du egentlig bruker og trenger. Dermed tar du også indirekte stilling til den du er og det livet du lever. Klesbehovet varierer med livsfase, alder og livsstil. Gir du slipp på det du ikke trenger kan du også gi slipp på den du har vært. Da kan du leve livet ditt her og nå som den du er nå.

Oversikt og kontroll

Når du går gjennom klesskapet ditt og rydder får du også oversikt over hva du har. Å vite hva du har og hvor du har det vil spare deg for mye leting. Det vil også spare deg for overforbruk, du vet hva du har og kan dermed handle ting ut i fra hva du faktisk trenger.

Bedre samvittighet

Når du vet hva du har blir det også lettere å motstå kjøpesug og å handle på impuls. Det virker ikke så fornuftig å kjøpe mer av noe du vet du har fra før. Når du vet hva du mangler, kan du også handle med handleliste, og da leter du målrettet etter noe konkret. Det gir en bedre følelse enn å gi etter for tilfeldige impulser. Det gir også god samvittighet både overfor lommebok og miljø når du vet at du handler ting du har bruk for.

Les også: Slik lager du en minimalistisk garderobe til barnet ditt

 

Slik kaster du tingene dine uten å kaste

Slik kaster du tingene dine uten å kaste

Det er vår! Slik gjør du garderoben din minimalistisk

Det er vår! Slik gjør du garderoben din minimalistisk