Bloggbilde 2.jpg

Hei

Hei jeg heter Sigrid – velkommen til denne bloggen som handler om å forenkle livet.

Slik kaster du tingene dine uten å kaste

Slik kaster du tingene dine uten å kaste

Har du ryddet og har mange ting å kvitte deg med? Her får du mine tips til hvordan du kan få tingene ut av huset på en bærekraftig måte.

Når du leser om rydding, blir det å kvitte seg med ting ofte omtalt som å kaste. Jeg gjør det selv også, jeg sier eller skriver kaste, når jeg kanskje egentlig har gitt tingene til Fretex eller kjørt dem til en gjenvinningsstasjon. Det blir ofte litt for omstendelig å forklare hva jeg faktisk har gjort med tingene, så derfor sier jeg kaste, selv om det kanskje ikke er det jeg egentlig har gjort. Uansett, å kaste ting jeg kvitter meg med er sistevalget når jeg rydder. Jeg ønsker at ting skal kunne gjenbrukes så langt det går – og derfor bruker jeg tid på å finne nye eiere til dem. Her er mulighetene du har dersom du vil sørge for at tingene dine får et videre liv.

Å gi dem bort

Det er mange muligheter dersom du ønsker å gi bort tingene. Det er også ofte det kjappeste, det går som oftest raskere enn å selge dem. Har du dårlig tid og må bli kvitt tingene fort, er dette klart å foretrekke. Du kan enten gi dem til noen i nettverket ditt, venner, familie eller kolleger – eller du kan legge dem ut på Finn.no under rubrikken «gis bort» eller på Marketplace på Facebook. Det finnes også egne grupper på Facebook hvor man kan gi bort ting, søk etter dette og se om det finnes en slik i området der du bor.

Gi til veldedighet

Å gi til Fretex eller andre veldedige organisasjoner er også en fin måte å bli kvitt tingene på. Du er med på å støtte en god sak og sørger for at tingene kan bli brukt videre. Fretex skriver på sin hjemmeside at ikke noe av det som samles inn går til spille. Alt blir solgt eller gjenbrukt. Fretex resirkulerer også tekstiler, så har du gamle gardiner, sengetøy eller klær som er hullete og flekkete, kan du likevel gi dem til Fretex.

Gi til nettverket ditt

Å gi ting bort til venner eller familie kan noen ganger være litt tricky. Har de spurt etter ting slik at du vet at de har et behov, er det litt enklere. Men dersom det er du som spør dem, synes jeg det kan være litt mer komplisert. Det kan være vanskelig å vite om de faktisk trenger tingene eller ikke, eller om de bare tar i mot dem av ren høflighet. Jeg har nok syndet på dette punktet selv – selv om det siste jeg vil er å prakke på andre ting de ikke vil ha. Her må du føle deg litt frem, alt etter hvem du har med å gjøre. En måte å gjøre det på er å selv la dem få velge blant tingene du vil bli kvitt. En annen måte er å spørre om de er villige til å i mot en usortert mengde med ting – og at de da må ta sorteringsjobben selv.

Gi til gjenvinningsstasjonen

En siste mulighet for å få gitt bort tingene er å kjøre dem til brukthall på gjenvinningsstasjonen der du bor. Du vet aldri hva folk kan ha bruk for. Min mor leverte en gang to spaserstokker til en gjenvinningsstasjon og de ble begge nærmest tatt ut av hendene hennes da hun kom med dem. Den ene skulle være med i en sketsj på et sykehjem og den andre gikk til en skrøpelig svigermor.

Andre ting som kan være fine å gi til brukthallen er ting som andre kan få bruk for, men som jeg tenker at Fretex ikke kan selge. Sist gang jeg ryddet, kvittet jeg meg med en ubrukt tørkesnor og flere pakker uåpnede tefilter til te i løs vekt for å nevne noe. Dette er ting jeg kanskje tenker at noen kan se nytten i på en gjenbruksstasjon, men som ikke er gode varer for en bruktbutikk.

Selge = vinn-vinn-vinn

Dersom du vil tjene litt penger, er kanskje dette den aller kjekkeste måten å kvitte seg med ting på. Det er jo ingenting som er så fint som å få ting ut av huset og i tillegg få penger for dem! Hvis tingene blir hentet på døren attpåtil, er det vinn-vinn-vinn! Det er en god følelse å kvitte seg med noe og vite at neste eier faktisk har lyst på denne tingen. I tillegg vet du at du gjør noe godt for miljøet.

Å selge kan ta litt tid

Ulempen med denne metoden er at det kan ta lang tid å få tingene ut av huset. Enkelte ting kan det ta måneder å få solgt, særlig hvis de koster litt. En annen ulempe er at det kan bli en del styr med å få overlevert tingene – det kan bli en god del kommunikasjon rundt avhentingen eller du må levere eller sende dem.

Mange ulike salgskanaler

Det er mange muligheter når det gjelder å selge ting. De kanalene jeg selv er best kjent med er finn.no og ulike salgsgrupper på Facebook. I tillegg finnes det andre, blant annet Tise og Bloppis. I tillegg går det jo an å selge dem på bruktmarkeder eller arrangere garasjesalg hjemme. Her er det også mange muligheter – du kan søke på Facebook etter grupper hvor bruktmarkeder annonseres, eller du kan arrangere bruktmarked selv.

Bruk riktig salgskanal

Hva som er den beste kanalen å bruke, avhenger litt av hva du skal selge og hvor du bor. Her hvor jeg bor, er det Facebook som er mest brukt. Dersom jeg ønsker å få solgt noe i lokalsamfunnet her, bruker jeg de lokale salgsgruppene. Ulempen med det er at markedet ikke er like stort og det kan gå tregt å få solgt tingene. Er det noe jeg synes det er greit å sende, bruker jeg gjerne Finn.no. Da har jeg med en gang tilgang til hele Norge som kundegruppe, selv om det er litt mer arbeid med å sende.

Har barna dine for mange leker?

Har barna dine for mange leker?

Tre gode grunner til å rydde i garderoben - og fire hindre du kan møte på veien

Tre gode grunner til å rydde i garderoben - og fire hindre du kan møte på veien