Bloggbilde 2.jpg

Hei

Hei jeg heter Sigrid – velkommen til denne bloggen som handler om å forenkle livet.

Ett år med rydding - hvordan har det gått?

Ett år med rydding - hvordan har det gått?

Det er tid for å gjøre opp status. Hva har jeg fått til dette året? Og har jeg nådd minimalist-nirvana med alle ting på stell?

Den 2.mai begynte jeg på jobb igjen. To års mammapermisjon er over. Mine barn har begge gått i barnehage det siste året (den minste på deltid i høst), men i vår har de begge gått full tid. Jeg har ryddet mye dette året. Ikke på full tid, jeg har også etablert blogg, gått på flere skrivekurs og skrevet noen artikler, men likevel: jeg har fått ryddet en god del.

Jeg tenkte jeg skulle fortelle litt om bakgrunnen for at jeg begynte å rydde. Hvorfor har jeg valgt å bruke tid på det? Det hele startet nyttårsaften for syv år siden, altså i 2012. Jeg og han som skulle bli min nåværende samboer var på nyttårsfest hos en felles venninne. Vår historie startet den kvelden – det var da vi møttes. Fra den dagen har det egentlig gått slag i slag.

Vi får vårt første barn og pusser opp hus

I januar 2014 fikk vi vårt første barn. Vi var 35 og 39 da vi ble sammen, og hadde ingen tid å miste. Skulle vi ha barn, måtte det bli med en gang. I løpet av svangerskapet pusset samboeren min opp huset sitt hvor alt var i original stand fra 1961. Ettermiddagene gikk med til det. Datteren vår ble født og livene våre ble snudd opp ned. Fra å ha vært single mesteparten av våre voksne liv hadde vi nå fått en ny sjef i huset som tok all vår tid.

I mars 2015 solgte jeg leiligheten min i Bergen. Jeg solgte og ga bort det meste av møbler og resten av flyttelasset havnet på loftet i min samboers hus. Jeg kvittet meg med en god del ting, men likevel var det mange kasser igjen. Med flyttelasset mitt i hus hadde vi nå to av alt, to badevekter, to strykejern, to stavmiksere – you name it.

Huset vårt var ikke ferdig og min samboer gjorde et stort arbeid med å grave og planere ut en stor del av hagen vår, anlegge en liten hageflekk og sprenge ut deler av tomten for å gjøre plass til en utvidelse av huset.

Vi får et barn til

I mai 2017 fikk vi et barn til. I mellomtiden hadde jeg jobbet i to år i en mellomlederstilling og livet hadde vært travelt. I løpet av svangerskapet gikk jeg og tenkte på at det hadde hopet seg opp med barneklær, leker og utstyr på loftet, og at jeg egentlig burde rydde der oppe, men jeg fikk ikke gjort det. Jeg hadde nok med å være gravid.

Hverdagen med to barn ble vesentlig mye travlere enn med ett barn. Det første året gikk det i ett med amming og å få hverdagen til å gå rundt. Minstemann vokste ut av klærne sine i rask fart og flere og flere babyklær havnet på loftet. Jeg gikk og kjente på at det nok var uante mengder der oppe, men orket ikke begynne på ryddejobben.

Les også: Slik lager du en minimalistisk garderobe til barnet ditt

Bruktmarkedet som dyttet meg i gang

Våren 2018 arrangerte jeg og en venninne bruktmarked her i bygden hvor vi bor. Det var det dyttet som skulle til for at jeg fikk tatt tak og klarte å begynne å rydde i barneklærne på loftet. Og siden det har jeg ryddet. Jeg har lest blogger om minimalisme og ryddebøker. Jeg har ryddet gjennom alle rom i huset minst en gang og alle i familien har fått garderobene sine gjennomgått. Jeg har gjennomført en 30-dagers ryddeutfordring to ganger og har solgt, kastet og gitt bort store mengder klær og ting. Jeg er ikke kommet i mål, loftet er fremdeles en bøyg, men det minker på tingene der oppe og.

Det beste av alt med å ha ryddet så pass mye er at jeg ser at det monner. Å begynne å rydde kan virke overveldende, men når jeg først fikk tatt hull på det så ser jeg at det nytter. Det blir bedre, det blir mer luft i huset og vi får mer oversikt. Det er også mye enklere å holde mengden ting nede når du vet hva du har og går gjennom det jevnlig. Det gjelder særlig barnas ting, de vokser jo hele tiden og skal ha nye klær og nytt utstyr.

Les også: Slik kaster du tingene dine uten å kaste

Hva har jeg oppnådd?

Jeg har lært utrolig mye av å redusere forbruket og rydde opp. Dette er noe av det jeg har oppnådd:

Økt miljøbevissthet

Der jeg før bare så et produkt, tenker jeg mer over forholdene varen er produsert under og avtrykket den gir på miljøet. Dette gjelder særlig klær.

Færre ting i huset

Vi har færre klær, leker, kjøkkenutstyr og papirer for å nevne noe og vet at alt som kommer inn i huset til slutt skal håndteres på en eller annen måte. Det har gjort oss mer tilbakeholdne med å skaffe oss nye ting.

Oversikt over det jeg har

Jeg slipper å kjøpe dobbelt opp av ting – for jeg vet hva jeg har. Og hvis jeg ikke er helt sikker, så sjekker jeg hjemme før jeg kjøper noe.

Mer plass i hodet til ting som er viktige

Der jeg før surfet mye på nettet etter nye ting eller gikk i butikker når jeg hadde sjansen, bruker jeg tiden på ting som gir mer tilbake som for eksempel lesing og skriving .

Mindre matkasting

Jeg har ryddet i kjøleskapet også og kastet ting som er gått ut på dato eller som vi bare aldri brukte. Det ga bedre plass og mer oversikt og det er mye lettere å holde seg ajour med hva som er i det.

Vi handler heller ikke uten å sjekke kjøleskapet først og handler alltid med liste. Det gjorde vi før og, men vi har oppdaget at vi ikke trenger å ha så veldig mye i kjøleskapet. Det er ikke nødvendig å ha mange sorter pålegg å velge i og kjøleskapet trenger ikke bugne. Det skal være tilstrekkelig med mat, men det trenger ikke være rikelig.

Økt bevissthet om hva pengene går til og hva jeg vil bruke dem på

Der jeg før tenkte at jeg kunne bruke mesteparten av pengene mine til forbruk (så lenge jeg ikke satte meg i forbruksgjeld) har jeg nå begynt å interessere meg for temaet økonomisk uavhengighet. Det innebærer blant annet å spare mer for å kunne bli gjeldfri raskere enn banken forlanger i sin nedbetalingsplan.

Les også: Åtte gode råd mot kjøpesug

Har jeg nå et perfekt ryddet og strøkent hus? Har jeg blitt en ryddeekspert som vet hvordan alt skal gjøres og har svaret på alle slags ryddeutfordringer?

Svaret på begge spørsmålene er nei. Jeg har som sagt ryddet mye og blitt ganske god til å kvitte meg med ting. Jeg har fått oversikt og kjøper ikke ting jeg har fra før. Men jeg er ikke blitt ekspert på å organisere tingene mine og finne faste plasser til alt slik man egentlig må hvis man skal bli kvitt rotet helt.

 Jeg har noen rom (for eksempel badet) hvor alt har sin plass og hvor det er lett å få det ryddig. Så har vi andre områder hvor det liksom aldri blir helt orden på det, blant annet spisebordet vårt som også fungerer som kontorplass. Her står pc-en og skriveren og disse rydder vi bort hvis vi har middagsbesøk.

Komono

Men til hverdags hoper det seg opp med post og andre papirer, penner og diverse annen komono rundt pc-en (Komono er Marie Kondo sitt begrep for kategorier med ting som ikke hører hjemme noe sted). I det hele tatt sliter vi en god del med komono – og vi bruker mye tid på å lete etter fjernkontrollene som heller aldri får helt faste plasser.

Vi leter fremdeles etter nøklene …

Vi har heller ikke noe godt system på hvor vi skal oppbevare nøkler, solbriller med mer og bruker mye tid på å lete etter disse. Som du forstår har vi fremdeles en jobb å gjøre. Jeg tenker på det som en prosess. Egentlig tror jeg det er med rydding som med andre endringsprosesser, det må jobbes med over tid. Ryddeguruene som skriver ryddebøker har ofte ryddet i mange år – og jeg tenker også at det for min egen del er et langsomt arbeid, det er ikke gjort i en fei. I alle fall ikke når det skal gjøres ved siden av å leve et liv – og det skal vi jo.

 Les også: Er du klar for en real ryddeutfordring?

 

 

Staycation

Staycation

Ny sesong - nye muligheter! Slik selger du dine brukte ting på nett

Ny sesong - nye muligheter! Slik selger du dine brukte ting på nett