Bloggbilde 2.jpg

Hei

Hei jeg heter Sigrid – velkommen til denne bloggen som handler om å forenkle livet.

Staycation

Staycation

Kan du tenke deg en ferie som er rimelig, miljøvennlig og hvor du ikke kaster vekk noe tid på transport? Da er kanskje staycation noe for deg.

Første gang jeg hørte om staycation var da jeg leste om det i mitt yndlingsmagasin KK for et par år siden. Jeg husker jeg ble så begeistret for konseptet og begrepet: stay + vacation = staycation. Det hørtes så fancy ut, og med det begrepet ble plutselig hjemmeferie en greie for meg, en egen ferieform, noe mer enn «bare» å være hjemme i ferien.

Reisetid spart = mer ferie

Å ta et bevisst valg om å feriere hjemme – jeg hadde ikke tenkt så nøye over muligheten før. Men så leste jeg altså denne artikkelen, og gevinstene ved å velge hjemmeferie gikk opp for meg. Det jeg bet meg merke i og som jeg syntes virket mest verdifullt, var at man sparer tid på transport og på den måten får MER ferie fordi man ikke bruker noen av feriedagene til å reise. Man har ferie fra fra dag en.

En annen ting jeg likte tanken på, er at det egentlig er ideelt med små barn. For de små barna er jo fornøyd bare de får være med mamma og pappa. De trenger ikke eksotiske strender, fancy restauranter eller opplevelser i dyre familieparker – du kommer faktisk langt med å gi dem TID.

 
Staycation: Du sparer både tid og penger på å bli hjemme i ferien i stedet for å sette deg på et fly.

Staycation: Du sparer både tid og penger på å bli hjemme i ferien i stedet for å sette deg på et fly.

 
 

Gull for lommeboken og miljøet

Det tredje jeg syntes virket attraktivt var den økonomiske (og dermed også miljømessige) biten – en hjemmeferie koster i utgangspunktet ikke noe og feriepengene kan dermed brukes til noe annet som for eksempel sparing, nedbetaling av gjeld eller til å kjøpe ting man trenger.

Vår staycation i 2018

I fjor valgte jeg og familien min denne ferieformen. Det var flere grunner til det. Først og fremst var det økonomisk begrunnet, jeg skulle ha ett års ubetalt permisjon og måtte holde litt igjen. I tillegg hadde vi en fireåring og en ettåring som vi ikke hadde så lyst til å reise så langt med. Vi synes det er strevsomt med små barn og lange bilturer og unngår det hvis vi kan. Det er enklest å være hjemme hvor alt er kjent og tilpasset og rigget til våre barn. Den siste årsaken var at det også var en god del som trengtes å gjøres hjemme både når det gjaldt opprydning og utbedringer.

Rydding

Ett år senere husker jeg ikke så godt detaljene i denne ferien.  Det jeg husker er at vi fikk ryddet en god del, slik vi hadde tenkt. Vi gikk blant annet gjennom hele kjøkkenet og fikk ryddet ut alt vi ikke trengte der. Det hadde begynt å hope seg opp, så det var det veldig godt å få tatt. Mannen min fikk også ryddet en god del i garasjen.

Gullkort i den lokale ferieparken

Utenom å rydde tilbragte vi en del tid i den lokale ferieparken. Vi er så heldige å bo bare en mil fra den eneste ferieparken i Hordaland, Mikkelparken, og hver sommer kjøper vi oss gullkort og da har vi ubegrenset tilgang. Denne parken er ideell for små barn, så det fungerte fint.

Feriefølelsen manglet

Selv om vi fikk tatt det med ro i ferien og også nådde noen av målene våre med opprydning, konkluderte vi likevel med at det ikke hadde vært så vellykket da ferien var omme. Da vi forsøkte å finne årsaken til det, fant vi ut at vi ikke hadde vært flinke nok til å skape feriefølelse. Vi ble gående for mye i en hverdagstralt og hadde ikke vært flinke nok til å bryte de hverdagslige rutinene.

Det ble ikke så mye forskjell på hverdag og ferie som vi hadde ønsket oss. Vi var også slitne etter et år med amming og samsoving med en liten baby og hadde kanskje ikke helt det overskuddet som skulle til for å finne på så mye. Kanskje hadde det vært bedre å komme helt ut av de vante omgivelsene i den situasjonen – selv om vi da hadde måttet reise et stykke.

 
Feriefrokost hjemme: Det er viktig å unne seg noe godt og spise andre ting enn det du spiser til hverdags i hjemmeferien - det skaper feriefølelse.

Feriefrokost hjemme: Det er viktig å unne seg noe godt og spise andre ting enn det du spiser til hverdags i hjemmeferien - det skaper feriefølelse.

 

En plan må til

Jeg tror at hvis vi skal gjøre det om igjen, må vi legge flere planer for hvordan vi skal klare å skape feriefølelse. Jeg tror jeg ville hatt mer konkret program, kanskje gått turer på steder hvor vi ikke har vært før og besøkt museer og steder vi ikke har vært. Det er utallige steder i nærområdet jeg ikke har utforsket, så det ville gitt mange nye opplevelser.

Vi forsøker igjen i 2019

I år har vi egentlig ingen ferieplaner. Vi skal en tur til feriehuset til mine foreldre i nabokommunen, men har ellers ingen planer. Vi vurderer å ta oss en tur med bil et sted, men ingenting er bestemt enda. Vi kommer nok til å ha delvis hjemmeferie i år også, men vi må ha en bedre plan enn i fjor. Jeg liker fremdeles konseptet hjemmeferie og har ikke gitt opp å få det til!

 Mine råd for en vellykket staycation:

  • Lag en plan - finn ut hva du har lyst til å gjøre og legg en plan for gjennomføringen

  • Forsøk å skape mest mulig feriefølelse - lag gode frokoster, spis gjerne ute eller unn deg noe ekstra godt hjemme

  • Bryt hverdagsrutinene slik at du ikke bare blir gående i samme tralten som til hverdags - sov så lenge du vil, ta lett på husarbeidet og gjerne matlagingen og

  • Gjør noe nytt - slik at du får sett nærområdet ditt med nye øyne. Skap nye og unike opplevelser der du bor.

 

 

 

 

Ett år med rydding - hvordan har det gått?

Ett år med rydding - hvordan har det gått?